Zo snoei je een boom.
Tijd om de bomen te snoeien! De herfstperiode is bij uitstek de tijd voor veel bomen om weer even terug gesnoeid te worden. Door te snoeien kan je jouw bomen in toom houden en zelfs mooie vormen geven. Maar wat is de ideale tijd om jouw bomen te snoeien en hoe moet het eigenlijk? Snoeien is zo makkelijk nog niet en er komen een hoop gedragsregels bij kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om met jouw eigen veiligheid rekening te houden er kan namelijk een hoop verkeerd gaan bij het snoeien van jouw bomen. Om het je wat gemakkelijker te maken zetten wij alle belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat jij zo efficiënt mogelijk aan de slag kan. Wil je jouw bomen liever laten snoeien? Bersselaar Groen regelt het snel en vakkundig voor jouw!
Wanneer moet mijn boom gesnoeid worden?
Knotbomen snoeien
De periode wanneer je het best jouw boom kan snoeien is afhankelijk van een paar factoren. Vooral het type boom wat gesnoeid moet worden heeft invloed op de snoei periode. Een knotboom kan het best gesnoeid worden tussen november en februari. Doordat er dan geen bladeren aan de takken zitten heb je in deze periode een stuk beter zicht op wat je doet. Het snoeien van een knotboom tot aan de knot wordt ook wel ‘knotten’ genoemd. Het knotten is belangrijk om jouw boom gezond en sterk te houden. Als je dit niet doet kunnen de takken te zwaar worden. In het ergste geval breken daardoor niet alleen de takken zelf op een gegeven moment af, maar ontstaat er ook schade aan de stam zelf. Het is echter niet noodzakelijk om een knotboom ieder jaar te knotten. Afhankelijk van de boom kan eens in de twee tot vijf jaar voldoende zijn. Twijfel je of jouw boom wel of niet gesnoeid moet worden? Neem gerust even contact met ons op voor advies. Knotbomen zijn bijvoorbeeld de Es, Els, Iep of uiteraard de Wilg.
Leibomen snoeien.
Wanneer je geen knotbomen in jouw tuin hebt maar wel leibomen zoals, de Amerikaanse Linde, de Malus Domestica (appelboom), de Plataan of de Prunus ceracifera, dan wordt de snoei periode met een maand verlengt. Deze bomen kunnen dus het beste tussen november en maart gesnoeid worden. Deze periode is ook de ideale snoeitijd voor fruitbomen zoals een appel-, peer- of pruimenboom.
In tegenstelling tot knotbomen raden we aan leibomen wel minimaal eens in het jaar te snoeien. Jouw boom rendeert het beste door jaarlijks de jonge, verticaal groeiende scheuten uit de hoofdtakken af te snoeien. De beste periode hiervoor is van november tot en met maart, als de bladeren al wel zijn gevallen maar er nog geen nieuwe takken uitlopen. Bij snelgroeiende leibomen is het verstandig om rond juni nogmaals te snoeien. Zo houdt je de vorm van de boom er mooi in.
Fruitbomen snoeien
Bij fruitbomen komt het snoeien vrij nauw. Als je dit verkeerd doet of niet op het juiste moment kan je jouw oogst verpesten. We raden bij de meeste fruitbomen aan pas te snoeien in februari vanwege de kans op Sclerotina-aantasting, een schimmelvorming op jouw groenten en fruit. Heb je een kersen- of pruimenboom in de tuin? Deze bomen kan je het beste pas in mei snoeien in verband met loodglansaantasting.
Snoeien is erg belangrijk om te zorgen dat jouw bomen de ook het volgende jaar weer voor nieuwe vruchten gaan zorgen. Daarnaast zorg je met correct snoeien ervoor dat de takken voldoende daglicht krijgen, waardoor vruchten beter groeien.
Manier van snoeien
Snoeien komt, afhankelijk van het type boom, vrij nauw. Bij het snoeien breng je in feite wonden aan bij een boom waarbij een boom gaat ‘bloeden’. De ene boom bloedt meer dan de andere. Een walnoot boom is bijvoorbeeld bij uitstek een boom die flink bloedt. Dit moet zorgvuldig gedaan worden zodat de boom niet te veel vocht verliest en zo goed mogelijk kan genezen.
Omdat het genezen energie kost voor een boom raden we bij sommige bomen aan om niet meer dan 20% weg te snoeien. Wanneer je meer dan dit wegsnoeit dan kost het de boom te veel energie waardoor de boom minder mooi geneest. Snoei dood hout altijd als eerst.
Bij het snoeien moet er ook rekening gehouden worden met de kroon van de boom. Een boom heeft naast water ook licht nodig om goed te kunnen groeien, houd om deze reden de bovenkant van de boom open. Dit doet je door alle takken die naar binnen groeien en dus zonlicht blokkeren te snoeien. Ook takken die elkaar kruisen kan je maar beter snoeien. Wanneer je dit niet doet dan kan de boom beschadigd raken wanneer deze takken uiteindelijk tegen elkaar aan groeien.
Verder rest is het gebruiken van scherp en schoon gereedschap belangrijk aangezien u op deze manier nettere wonden maakt die gemakkelijker genezen. Bedek de wonden van de boom vervolgens met speciale was of wondbalsem. Het klinkt misschien overdreven, maar om te voorkomen dat jouw boom afsterft raden we je sterk aan deze tips te volgen.
Veiligheid tijdens het snoeien.
Veiligheid voorop! Snoeien is niet zonder risico’s, zeker bij grotere bomen. Hierbij geven we je daarom graag nog wat tips rondom de veiligheid tijdens het snoeien. Voor kleinere bomen kom je al een heel eind met een ladder of een stokzaag. Mocht je hogere bomen moeten snoeien dan is het belangrijk om dit zorgvuldig en veilig aan te pakken. Bevestigd klimmen is dan vele malen veiliger dan een ladder, mits je uiteraard de juiste valbeveiliging, op de juiste manier gebruikt. Gebruik je wel een ladder zorg dan dat je een gordel hebt die je aan de boom bevestigd. Achterover hangend in die gordel sta je stabiel en kan je beide handen gebruiken. Naast de manier van klimmen is jouw uitrusting ook belangrijk voor jouw veiligheid. Draag goede werkhandschoenen, een veiligheidsbroek of schaafwonden te voorkomen, werkschoenen met stalen neuzen en een veiligheidshelm tegen vallende takken. Mocht je hoog in de boom snoeien raden wij aan een lichte accuzaag te gebruiken. Deze zijn makkelijker te hanteren waardoor de kans op ongelukken kleiner wordt. Ook zijn deze zagen over het algemeen stiller zodat je nog steeds goed kan communiceren met helpers op de grond.
Snoeiwerk uitbesteden?
Snoeien moet goed gebeuren. Anders kan dit blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw boom. Een een dode boom laten verwijderen en/of vervangen is een kostbaar project. Daarnaast kan deze klus, zonder de juiste kennis en ervaring, met grote veiligheidsrisico’s gepaard gaan. Mocht je hulp nodig hebben bij het snoeien van een boom, dan staan de ervaren hoveniers van Bersselaar Groen voor je klaar. Ook voor andere tuinprojecten als tuinontwerp, tuinaanleg, tuinrenovatie en tuinonderhoud ben je bij ons aan het juiste adres. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.