Trampoline ingraven zelf doen? Of toch uitbesteden?
Welk kind is er nou niet dol op; een trampoline. Goede kans dat je vroeger je ouders zelf ook hebt gesmeekt om een trampoline in de tuin. Een trampoline in de tuin betekende vroeger dat zo’n beetje je hele tuin werd geblokkeerd door een lelijk ding met een groot net erom heen. Dat is tegenwoordig gelukkig helemaal niet meer nodig. Sommige type trampolines zijn namelijk netjes in te graven zodat je er veel minder van ziet. Als je je tuin slim ontwerpt kun je met de juiste beplanting zelfs zorgen dat de trampoline visueel helemaal op gaat in het geheel. Zo hou jij je mooie tuin en hebben de kinderen toch een fijne trampoline waar ze uren speelplezier van hebben.
Stappenplan trampoline ingraven.
Er zijn wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden wanneer je een trampoline ingraaft. We nemen je graag mee door de stappen die je moet doorlopen.
Stap 1: formaat en vorm trampoline uitkiezen:
Weet je al welk formaat trampoline je wilt? Als twee kinderen tegelijkertijd op de trampoline gaan springen, kun je het beste kiezen voor een trampoline met een buitenmaat van 300 cm of groter. Op die manier heeft ieder kind voldoende speelruimte en is de kans op botsen een stuk kleiner. Dat betekent wel dat de plek die je uitkiest ook ruimte moet bieden voor dit formaat trampoline.
Daarnaast moet je nadenken over de vorm. Ga je voor een ronde, of een rechthoekige trampoline?
Voordelen ronde trampoline
Een ronde trampoline is met name voor kleine kinderen de meest veilige optie. Dit komt omdat de veren bij een ronde trampoline overal gelijk gespannen zijn. Daardoor wordt je als je springt naar het midden getrokken en kom je niet zo snel op de trampoline rand terecht. Bij een rechthoekige trampoline wordt een kind gemakkelijk naar of zelfs over de rand geveerd. Zeker wanneer er meerdere kinderen tegelijk springen.
Nadelen ronde trampoline
Het grootste nadeel van een ronde trampoline is de minder praktische vorm. Het neemt aardig wat ruimte in beslag en daar moet je wel maar net plek voor hebben in je tuin. Heb je juist al wat oudere kinderen? Dan zijn zij mogelijk ook blijer met een rechthoekige trampoline. Juist doordat een ronde trampoline je naar het midden toe trekt is het op deze vorm trampoline lastiger om hoge sprongen en salto’s te maken.
Tip: vergeet niet om naast de vorm ook goed na te denken over het gewicht dat de trampoline aan moet kunnen. Je koopt de trampoline wellicht voor je zoontje, maar als vriendjes komen spelen staan er al snel meerdere kinderen op de trampoline. En misschien vindt je kindje het ook wel leuk als je zelf af en toe mee springt. Dat gewicht moet de trampoline wel aan kunnen. Formaat en vorm zegt daarbij niet alles. Meestal kunnen kleinere trampolines minder gewicht aan dan grotere trampolines. Maar veel hangt af van de kwaliteit van de trampoline. Laat je hierover goed informeren bij een gespecialiseerde trampoline leverancier.
Stap 2: locatie, locatie, locatie…
Stap twee: denk goed na over de juiste locatie van de trampoline. Als de trampoline er eenmaal staat kun je niet makkelijk meer verplaatsen dus neem voor deze stap even de tijd. Kies een plek uit waar de grond vlak loopt. Hou indien mogelijk ook rekening met eventuele vallende takken of eikels/kastanjes en dergelijke. Plaats de trampoline dus bij voorkeur niet onder een grote boom.
Bij stap één heb je al nagedacht over het formaat en de vorm van je trampoline. Nu komt het moment van de waarheid; past de trampoline die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk op de plek waar je deze wilt hebben? Pak er een rolmaat bij en meet echt goed voordat je begint met graven. Hou er hierbij ook rekening mee dat een kind altijd een keer van de trampoline af kan stuiteren, hoe hard dit misschien wel klinkt. Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muurtje of bijvoorbeeld vijver.
Stap 3: achterhaal hoe diep je moet graven
Te weinig ruimte afgraven onder de trampoline. Het is een veelvoorkomende fout waardoor een hoop kinderen ieder jaar letsel oplopen. Hoe groot en hoe diep je moet graven voor een trampoline is afhankelijk van de grootte van de trampoline en van het type trampoline. Er zijn trampolines die ingegraven worden, maar nog altijd wel een centimeter of 20 boven de grond uit steken. Sinds enkele jaren bestaan er ook trampolines waarbij het springoppervlak naadloos overloopt. Dit verschil in type trampoline heeft een grote impact op de hoeveelheid grond die moeten worden afgegraven. Hou er echter rekening mee dat gemiddeld genomen je tussen de 65 en 100 cm grond moet afgraven onder de trampoline. We hebben het dus niet over een kleine hoeveelheid grond die je af moet graven. Wederom; laat je voor de exacte diepte goed informeren bij de trampoline leverancier, gezien dit volledig afhankelijk is van het exacte type en formaat trampoline dat je uitkiest. Want je wilt ten alle tijden voorkomen dat kinderen letsel op kunnen lopen omdat ze de grond raken tijdens het springen.
Stap 4: graven en afdekken
Markeer het gebied dat afgegraven moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door een paar tentharingen in de grond te steken, al dan niet met een gespannen touwtje er tussen.
Zoals je na het lezen van stap drie al wel hebt begrepen gaat het afgraven een zware en tijdrovende klus worden wanneer je dit volledig met de schop wilt realiseren. We raden je dan ook aan om hier een kleine graafmachine voor te huren. Zorg dat je de wanden van het af te graven gebied niet stijl maakt. Deze moeten schuin aflopen om verzakkingen te voorkomen.
Wanneer je het gat hebt gegraven, raden we je aan de bodem te bedekken met een worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid onder de trampoline gaat groeien waardoor die luchtruimte die je met zo veel zorg hebt gecreëerd weer dichtgroeit.
Zie je het niet zitten om deze stap zelf te nemen? Bersselaar Groen helpt je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om je wensen te bespreken of vraag direct een offerte aan.
Stap 5: plaats versteviging tegen verschuivingen
Plaats een paar stenen op de plekken waar de poten van de trampoline komen te staan. Kies redelijk zware stenen, bijvoorbeeld bakstenen. Leg de stenen stevig in de grond. Hiermee voorkom je dat de trampoline verzakt wanneer erop gesprongen wordt. Wanneer een trampoline verzakt, staat deze niet meer waterpas. Daardoor is de kans op ongelukken tijdens het spelen groter. Je kan ook houten of kunststof platen tegen de zijkanten van de kuil aanbrengen voor extra stevigheid.
Stap 6: plaats de trampoline
Gat gegraven? Dan kun je het meegeleverde frame van de trampoline gaan plaatsen. Zorg ervoor dat het frame goed waterpas staat. Dit kun je meten met een waterpas en rechte balk. Vervolgens kun je het doek en rand bevestigen. De trampoline is nu klaar voor gebruik!
Ingegraven trampoline (laten) verwijderen?
Zijn je kinderen te groot geworden voor de trampoline en wil je het verwijderen uit de tuin? Dan blijft er logischerwijs een gat achter. Weet je niet goed wat je hiermee moet doen? Bersselaar Groen kan de ruimte niet alleen netjes opvullen, maar denkt ook graag met je mee voor een sfeervolle invulling van de ruimte. Per slot van rekening heb nu eindelijk de ruimte die de trampoline innam weer terug! Misschien is het wel een mooie plek voor een terras of lounge zitplek? Of gebruik je de kuil om een vijver aan te leggen? Wil je hulp met het bedenken van een passend tuinontwerp of de tuinaanleg? Neem gerust even contact met ons op! We staan voor je klaar!